Veelgestelde vragen

Wij vertellen je graag alles over aandrijftechniek

New Start WPL new life te koop bij Zilvertron

DC Motor? AC Motor? Stappen Motor?

01.

Wat is het verschil tussen een AC en DC motor?

Zowel een AC motor als een DC motor hebben de taak om de elektrische energie om te zetten naar mechanische energie. Toch worden beide anders aangedreven. Het grootste verschil tussen de twee is de stroombron. AC motoren worden aangedreven door wisselstroom (of A.C. alternating current), terwijl de DC-motoren door gelijkstroom (of D.C. direct current) zoals bijvoorbeeld batterijen of dc voedingen. Meer informatie over AC en DC motoren vind je hier.

02.

Heb ik een AC of DC motor nodig?

Om zeker te zijn over wat voor motor u nodig heeft voor uw toepassing kunt u contact opnemen met Zilvertron. Met meer dan 30 jaar ervaring in de aandrijftechniek komen we samen tot de beste oplossing voor uw toepassing. Neem gerust contact met ons op via +31 (0)182 305 045 of stuur een bericht naar info@zilvertron.com.

03.

Wanneer past men een encoder op een stappenmotor toe?

Deze vraag krijgen we regelmatig. In principe hoeft men geen encoder toe te passen bij een stappenmotor systeem, op voorwaarde dat deze ruim gedimensioneerd is. Minimaal factor 2 van het maximaal vereiste koppel in de toepassing. Als men absoluut zeker wil zijn dat er geen stapverlies optreedt, nauwkeurige positie of mooiere rondloop snelheid gewenst is, kiest men voor encoder feedback. De regeltechniek met encoder feedback verschilt per fabricaat en is daarom niet samen te vatten in een korte uitleg. Dit staat veelal beschreven in de handleiding van de fabrikant.

04.

Zijn er stappenmotor drivers / controllers met een analoge ingang?

Ja, Zilvertron heeft van ARCUS en miControl stappenmotor drivers / controllers met analoge ingangen. In beide gevallen zal men zelf (of met hulp van en/of door Zilvertron) een programma moeten schrijven die de analoge waarde koppelt aan bijv. een positie of snelheid. Ook kunnen er combinatie gemaakt worden zoals een ARCUS controller i.c.m. met een FASTECH Ezi-STEP BT of Ezi-SERVO BT-stappenmotor. Informeer naar de mogelijkheden.

05.

Wat zijn de technische verschillen tussen een servo motor en een stappenmotor systeem?

- Een stappenmotor heeft een maximaal koppel bij stilstand (toerental 0 omw./min) Een Servo motor heeft een koppel wat afhankelijk is van de regelfout. Bijvoorbeeld: Positie fout = 0 à geen aansturing. De stappenmotor is uitermate schikt bij tandriem en indexeer tafel toepassingen. - Een Servo motor is meer geschikt voor hoge toerental applicaties. Het koppel van een stappenmotor neemt immers sterk af bij hoge toeren. - Voor het inregelen van een Servo systeem is specifieke kennis vereist, denk bijvoorbeeld aan instellen van PID. Bij stappenmotoren zijn er geen PID-instellingen nodig. - Herhaal nauwkeurigheid van een stappenmotor systeem is zeer hoog. - Stappenmotoren zijn veel sterker bij lagere toerentallen, bij gelijke afmetingen. Hierdoor is vaak geen reductie nodig bij toepassingen zoals tandriem en indexeer tafels.

06.

Heb je niet gevonden wat je zoekt?

Wij zoeken met u verder naar de juiste oplossing. Dit wordt gewaardeerd door onze vaste klanten, maar zeker ook door klanten die op zoek zijn naar een alternatief.
Schakel ons in bij uw aandrijftechnische uitdaging! We zeggen namelijk niet snel dat iets niet kan maar gaan op zoek naar een passende oplossing.
Neem gerust contact met ons op via sales@zilvertron.com.

Magazijn Zilvertron_R&D aan het werk_aandrijftechniek

BEN JE OP ZOEK NAAR EEN MOTOR, VERTRAGING OF VERSTERKER?

Voor als ons assortiment kun je terecht in onze SELECTIE TOOL of je kunt direct contact zoeken met onze experts over aandrijftechniek.
Bel ons via +31-182-305 045 of mail naar sales@zilvertron.com

Op de hoogte blijven over Zilvertron? Meld je aan voor onze Zilvertron Krant met enkele edities per jaar.

Zilvertron aandrijftechniek
Zilvertron is al ruim 30 jaar dé specialist op het gebied van fijnmechanische aandrijftechniek

Have Fun, Work Hard
& Make a Difference!

Dit is ons motto! Kom je ons team versterken? Naast leuke collega's ook een heerlijke wandeling tijdens de lunch. Meestal schijnt de zon. Klik op Werken bij Zilvertron voor onze openstaande vacatures of stuur je open sollicitatie naar info@zilvertron.com.

Scroll naar boven