AC Motoren

AC-motoren worden ook wel wisselstroommotoren genoemd en worden aangedreven door wisselstroom. Een duidelijk verschil met een DC-motor, aangezien dit type wordt aangedreven door gelijkstroom. AC-motoren worden gebruikt in zeer veel verschillende toepassingen. 

Zilvertron biedt u drie verschillende types AC-motoren, namelijk; asynchrone-, synchrone- en spleetpoolmotoren (shaded-pole). Een asynchroonmotor ook wel bekend als inductiemotor, is robuust, economisch en zeer geschikt voor algemene aandrijvingen zoals lopende banden, pompen, e.d. Synchroon motoren zijn compact en worden bijvoorbeeld toegepast bij gasverstellingen of voerdosering. Tot slot is de spleetpoolmotor met name geschikt voor continu werkende apparaten, zoals kleine ventilatoren, roerwerken/mixers en kleine filter aandrijvingen.

AC motoren kunnen zowel met, net als zonder vertraging worden toegepast. Echter, in de meeste gevallen is een vorm van vertraging wel gewenst, bijvoorbeeld middels tandwielen, riemen of iets dergelijks.

Het vermogensbereik van de compacte AC-motoren bij Zilvertron loopt van 3 Watt t/m 200 Watt. De meest gangbare voltages zijn; 1~115V, 1~230V, 3~230V en 3~400V. Hierbij zijn de 3~fase motoren eenvoudig in snelheid regelbaar met behulp van een frequentieregelaar. Een greep uit mogelijke opties: Reductoren, frictieremmen, magnetische houdrem, encoders, e.d.

U ziet het: voor iedere toepassing binnen uw bedrijf, vindt u bij ons een geschikte AC-motor.

Overzicht AC-Motoren

AC asynchroon motor van Zilvertron geleverd door SPG

In lijn

Een motorreductor combinatie kan op verschillende manieren uitgevoerd worden, waaronder in lijn. Hierbij ligt de uitgaande as van de motor direct ‘in lijn’ met de uitgaande as van de reductor. Normaliter is dit altijd een uitvoering met een tandwiel vertraging. Omdat een tandwiel vertraging één van de weinige type vertragingen is, waarbij de in- en uitgaande as op één lijn liggen.

Haaks

De naam zegt het al, bij een haakse overbrenging ligt de uitgaande as van de reductor haaks oftewel 90 graden gedraaid ten opzichte van de uitgaande as van de motor. Afhankelijk van de beschikbare inbouwruimte kan dit heel gunstig zijn. Hiervoor kan een tandwielvertraging gebruikt worden, echter in de meeste wordt een wormreductor ingezet.

AC asynchroon motor van SPG geleverd door Zilvertron in Nederland

Co-axiaal

Bij een co-axiale aandrijving ligt de uitgaande as van de reductor wel in dezelfde richting, maar niet 1 op 1 in lijn met die van de motor, deze is ‘verschoven’. Dit kan een klein stuk zijn van enkele millimeters, de uitgaande as kan hierdoor ook volledig naast de motor komen te liggen. In de meeste gevallen wordt dit gerealiseerd met een meertraps tandwieloverbrenging. Uitvoeringen met holle as en massieve as zijn ook verkrijgbaar bij Zilvertron B.V.

MAAK KENNIS MET ONZE ONLINE SELECTIETOOL

U bent bij Zilvertron op de juiste plek indien u interesse heeft om een AC-motor of ook wisselstroommotor te kopen voor toepassingen in uw bedrijf. Kies de gewenste variant uit ons ruime assortiment. Voldoet het product niet helemaal aan uw wensen? 

Dan bieden wij de mogelijkheid om het product aan te passen.

Uw applicatie, onze aandrijving en besturing.

Scroll naar boven