Aandrijftechniek en haar toepassingen voor de sector Toegangstechniek

Aandrijftechniek is van groot belang in de toegangstechniek, die zich bezighoudt met het ontwerpen en produceren van automatische toegangssystemen zoals poorten, deuren, hekken, en slagbomen. Deze toepassingen lijken in eerste instantie eenvoudig. We horen vaak “Hoeft alleen maar OPEN en DICHT” of “alleen maar OP en NEER”. Echter blijkt keer op keer dat als men er over gaat nadenken het toch niet zo eenvoudig blijkt te zijn… Hierin kunnen wij u begeleiden.

Hieronder staan enkele toepassingen van aandrijftechniek in de toegangstechniek:

  1. Elektrische aandrijvingen worden vaak gebruikt in automatische deuren, poorten en slagbomen. Ze bieden een betrouwbare en efficiënte manier om deze systemen te openen en te sluiten. Elektrische aandrijvingen kunnen ook worden gebruikt in liften en roltrappen om de beweging van de cabines en trappen te regelen.

  2. Hydraulische aandrijvingen worden veel gebruikt in zware deuren, poorten en slagbomen die een grote kracht nodig hebben om te openen en te sluiten. Ze kunnen ook worden gebruikt in liften om de beweging van de cabines te realiseren.

  3. Pneumatische aandrijvingen worden ingezet in automatische deuren, die relatief snel moeten bewegen vanwege hun snelle reactietijd. Regelbaarheid is in de regel veel minder dan bij elektrisch aangedreven systemen.

  4. Besturingssystemen, zoals PLC’s, microcontrollers of motion controllers, worden gebruikt om aandrijftechnische systemen in de toegangstechniek te regelen. Ze zijn het regelorgaan, waarin alle elementen (bediening, sensoren, schakelaars e.d.) samen komen en gecoördineerd worden.

Deze toepassingen van aandrijftechniek bieden oplossingen voor de uitdagingen waarmee de toegangstechniek wordt geconfronteerd en verbeteren de prestaties, betrouwbaarheid en veiligheid van de systemen. Het kiezen van de juiste aandrijftechnische oplossing hangt af van de specifieke vereisten van de toepassing en de gewenste prestaties.

Uitgelichte aandrijftechnische toepassingen voor de sector Toegangstechniek.

DC-Servomotor bij Zilvertron B.V.

DC-borstel Servo motor (motor + feedback), uitgevoerd met of zonder houd-rem.

50W DC-Servo motor, 3000 RPM, laag massatraagheids moment, 16-bits magnetische encoder, as met spie.

DC-Servomotor Borstelloos

DC-borstelloze Servo motor met diverse optie qua motorcontroller/ versterker.

DC-Servo motor MD60-200W met geïntegreerde versterker, 24~70VDC, 3000 omw./min. @ 0.64Nm nominaal, as met spie, 16 bits encoder, communicatie RS232/CANopen.

DC-Servomotor met geïntegreerde elektronica

DC-Servo motor MD-serie of SMi-serie van 0-750W met geïntegreerde versterker, 24~70VDC incl. houdrem.

Controller / PLC

Als regelorgaan kan bijvoorbeeld een PLC toegepast worden. Echter kan Zilvertron ook een klant specifieke besturing ontwerpen.

Een afbeelding van de MK Series HMI-PLC van Zilvertron

Bediening

De bediening van een deur, slagboom of lift, kan met zowel eenvoudige drukknopen of ook met bijv. een touchscreen. Voordeel van laatste is dat men zeer veel instellingen kan maken

Wij zijn ook actief in andere sectoren:

Zorg

Aandrijftechniek wordt gebruikt in voertuigen zoals auto's, treinen, vrachtwagens en boten om deze voort te bewegen.

Agrarisch

Aandrijftechniek speelt een belangrijke rol in de agrarische sector om verschillende machines en apparatuur aan te drijven.

Robotics

Aandrijftechniek speelt een belangrijke rol in robotica omdat het de beweging van robots mogelijk maakt.

Transport & Logistiek

Aandrijftechniek wordt gebruikt in voertuigen zoals auto's, treinen, vrachtwagens en boten om deze voort te bewegen.

Automatisering

Aandrijftechniek voor automatisering omvat de technologieën en methoden die worden gebruikt om de beweging van machines en apparatuur te automatiseren.

Scroll naar boven