Meer weten? Neem gerust contact met ons op!

Algemeen

Ja, Zilvertron heeft van ARCUS en miControl stappenmotor drivers / controllers met analoge ingangen. In beide gevallen zal men zelf (of met hulp van en/of door Zilvertron) een programma moeten schrijven die de analoge waarde koppelt aan bijv. een positie of snelheid. Ook kunnen er combinatie gemaakt worden zoals een ARCUS controller i.c.m. met een FASTECH Ezi-STEP BT of Ezi-SERVO BT stappenmotor. Informeer naar de mogelijkheden.
Deze vraag krijgen we regelmatig. In principe hoeft men geen encoder toe te passen bij een stappenmotor systeem, mits deze ruim gedimensioneerd is. Minimaal factor 2 van het maximaal vereiste koppel in de toepassing. Als men absoluut zeker wil zijn dat er geen stapverlies optreedt, nauwkeurige positie of mooiere rondloop snelheid gewenst is, kiest men voor encoder feedback. De regeltechniek met encoder feedback verschilt per fabricaat en is daarom niet samen te vatten in een korte uitleg. Dit staat veelal beschreven in de handleiding van de fabrikant.
 1. Een stappenmotor heeft een maximaal koppel bij stilstand (toerental 0 omw./min) Een Servo motor heeft een koppel wat afhankelijk is van de regelfout. Bijvoorbeeld: Positie fout = 0 à geen aansturing. De stappenmotor is uitermate schikt bij tandriem en indexeer tafel toepassingen.
 2. Een Servo motor is meer geschikt voor hoge toerental applicaties. Het koppel van een stappenmotor neemt immers sterk af bij hoge toeren.
 3. Voor het inregelen van een Servo systeem is specifieke kennis vereist, denk bijvoorbeeld aan instellen van PID. Bij stappenmotoren zijn er geen PID instellingen nodig.
 4. Herhaal nauwkeurigheid van een stappenmotor systeem is zeer hoog.
 5. Stappenmotoren zijn veel sterker bij lagere toerentallen, bij gelijke afmetingen. Hierdoor is vaak geen reductie nodig bij toepassingen zoals tandriem en indexeer tafels.
Omdat stappenmotoren altijd op basis van stappen (positie) aangestuurd worden, zijn ze uitermate geschikt voor synchroon loop. Immers is de snelheid een afgeleiden van de positie. Er zijn diverse manieren om dit te verwezenlijken.
 1. De meest eenvoudige manier is twee stappenmotoren in serie of parallel op één driver aan te sluiten. Let wel op de vereiste spanning en/of stroom!
 2. Sluit twee motoren, met geïntegreerde of losse driver, aan op één motion controller.

Electromen

Als toevoeging op de standaard meegeleverd datasheet/manual heeft Zilvertron dit FAQ document opgesteld voor de EM-241 serie. Downloaden...
FAQ EM-324 serie Als toevoeging op de standaard meegeleverd datasheet/manual heeft Zilvertron dit FAQ document opgesteld voor de EM-324 serie. Downloaden...
Voorbeeld aansluitschema EM-241 i.c.m. een PLC, PNP vs NPN   Dit voorbeeld aansluitschema geeft het verschil weer tussen PNP en NPN aansluiting, in dit geval gebaseerd op de EM-241 serie. Maar de werking is vergelijkbaar voor andere controllers van Electromen. Downloaden...
 
Voorbeeld aansluitschema EM-241 i.c.m. een PLC, PNP vs NPN incl. Hall sensor terugkoppeling Dit voorbeeld aansluitschema geeft het verschil weer tussen PNP en NPN aansluiting incl. Hall sensor feedback, in dit geval gebaseerd op de EM-241 serie. Maar de werking is vergelijkbaar voor andere controllers van Electromen. Downloaden...
Voorbeeld aansluitschema EM-241 i.c.m. een Externe Fault (storing indicatie) LED Dit voorbeeld aansluitschema geeft weer hoe een externe LED kan worden aangesloten t.b.v. storing indicatie, in dit geval gebaseerd op de EM-241 serie. Maar de werking is vergelijkbaar voor andere controllers van Electromen. Downloaden...

Fastech

Error All foutmelding – Wanneer de voedingsspanning van de controller hoger of lager is dan de gespecificeerde voedingsspanning, dan zal de controller een Error All aangeven na een Servo On commando. Raadpleeg de desbetreffende handleiding voor het voedingsspanning bereik. De voedingen in ons assortiment zijn overwegend 24Vdc en kunnen (in geval van de motor size 86mm serie) naar behoefte in serie geschakeld worden. Veel typen voedingen hebben een potentiometer om de uitgangsspanning af te stellen naar behoefte.
Ja, de ingangen zijn bi-directioneel, dus geschikt voor PNP en NPN. Door de gemeenschappelijk voeding van de ingangen aan de min (-) van de 24VDC voedingsbron te verbinden, kan een ingang hoog gemaakt worden door +24VDC vanuit een PLC-uitgang direct hieraan te verbinden.
Ja, aan de aanwezige ingangen op de FASTECH controller kunnen functies worden toegekend. Bijvoorbeeld met input:
 1. Ga Homen (via een eindschakelaar, nul-punt schakelaar of via stroom d.m.v. een harde aanslag)
 2. Ga naar tabel regel 1 (ga naar positie 1)
 3. Ga naar tabel regel 2 (ga naar positie 2)
 4. Ga naar tabel regel 3 (ga naar positie 3)
 5. Ga naar tabel regel 4 (ga naar positie 4)
 6. Stop de beweging.
De waarden in de tabel, snelheid, versnelling en diverse parameters kunnen worden geprogrammeerd via de RS485 bus in combinatie met de (gratis) bijgeleverd software. Dit kan bijvoorbeeld via een laptop. Hiervoor is een USB/RS485 converter los verkrijgbaar.
De RS485 staat bekend om zijn robuustheid. Men dient wel aan de voorschriften te voldoen die bij deze bus horen. Een voorbeeld hiervan is dat de laatste unit in de bus een zogeheten afsluitweerstand moet hebben. Deze is in de FASTECH controller aanwezig en kan aan of uit gezet worden via een dip-switch. Let Op! Standaard staat deze op OFF.
Het protocol wordt in een aparte handleiding uitgebreid omschreven. De totale tijd van een bericht versturen en het ontvangen van een antwoord of bevestiging duurt gemiddeld 5ms. Dit is uiteraard afhankelijk van de te versturen data en/of de omvang van de te ontvangen data.

Seefrid

Dit document bevat algemene technische informatie; uitleg motor curve, DIN toleranties, uitleg Dichtheidsklasse, aansluitschema / technische details Hall sensoren. Downloaden...
In de tabel staan richtwaarden voor de Radiale en Axiale As belastingen per motor serie. Downloaden...
preloader