DC Motoren
Borstel
Een DC borstelmotor bestaat uit een stator (vast deel) en rotor of anker (draaiend deel). De motor is voorzien van koolborstels welke de commutatie verzorgt. De levensduur is hierdoor beperkt, afhankelijk van het kwaliteit niveau van de motor. Een belangrijk punt om rekening mee te houden tijdens de selectie. Bij een gelijkstroommotor heeft de spanning (U) een direct relatie tot het toerental (n). De opgenomen stroom (I)is een maat voor het geleverd koppel (T). Een standaard voltage voor industriële toepassingen is 24 Volt, ook 12, 48 en in sommige gevallen 90 V zijn leverbaar.
Borstelloos
Een DC borstelloze motor (Brushless), ook wel ECM (afkorting van Electronically Commutated Motor) genoemd. Naast de borstel gelijkstroommotor, die de windingen op de rotor heeft, zijn er ook uitvoeringen waarbij de windingen op de behuizing of stator zijn geplaatst, en de magneten op de rotor. Er zijn dan geen koolborstels meer nodig, waardoor vonkvorming en slijtage (een probleem bij borstelmotoren) voorkomen worden. Wel is het ‘nog steeds’ nodig de windingen op het juiste moment van stroom te voorzien om een resulterend koppel te kunnen genereren. Aansturing: Dit wordt gedaan met elektrische commutatie. Veelal wordt dit gedaan met een Hall-sensor die de positie van de magneet/rotor meet en daarmee de elektronica aanstuurt die de juiste polariteit op de windingen zet. Het is tegenwoordig mogelijk, door kleiner wordende elektronica, om de besturing / controller in de motorbehuizing te integreren, waardoor een borstelloze motor net zo gemakkelijk als een gelijkstroommotor kan worden aangestuurd. Afhankelijk van de toepassing kan hiervoor worden gekozen, of juist niet.
Frameless
Hierbij worden de rotor en de wikkeling (stator) los van elkaar geleverd en geïntegreerd in de toepassing. Dit bespaart ruimte, maar vraagt specifieke aanpassingen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een goede lagering. Deze motoren worden vanwege deze complexiteit alleen bij seriematige projecten ingezet. Benieuwd of dit past in uw toepassing, wij informeren u hier graag over.
AC Motoren
AC motoren, ook wel wisselstroommotoren genoemd, zijn veel gebruikte motoren in industriële toepassingen. De 3 verschillende uitvoeringen welke Zilvertron levert, zijn de asynchroonmotor, synchroonmotor en Shaded pole motor met een vermogensbereik tot 300Watt. Alle types AC motoren kenmerken zich door de compacte bouwvorm, lange levensduur en het lage geluidsniveau. De vele verschillende uitvoeringen zijn optioneel leverbaar met reductiekast. Verschillende voltages (1 fase als ook 3 fase) leverbaar.
Asynchroon
Onze Asynchroon motoren, ook wel Inductiemotoren genoemd, zijn uiterst compact. Met flensmaten van 60 mm tot 100 mm hebben deze motoren een vermogens bereik van 3 – 300W. De verschillende voltages, 1 x 115V – 1 x 230V – 3 x 230V – 3 x 400V, behoren tot het standaard programma. Opties: reductiekasten (parallel, haaks of lineair), snelheidregelaars, frictierem of magnetische houdrem….etc. Toepassingen: aandrijving van pompen, lopende banden, roerwerken, trommelfilters...etc.
Synchroon
Bij de synchroonmotor wordt het toerental bepaald door de frequentie van het wisselstroomnet, onafhankelijk van de belasting. Veelal worden deze motoren voorzien van een tandwielreductie. In combinatie met hoge reductieverhoudingen zijn extreem lage toerentallen van bijvoorbeeld 1 omw./uur eenvoudig realiseerbaar, soms zelfs lager. Inmiddels zijn naast veelvoorkomende toepassingen als uurwerken en schakelklokken ook vele andere industriële toepassingen uitgevoerd met dit type aandrijving. Enkele voordelen van een synchroonmotor; laag geluidsniveau, lage kostprijs, veilige spanning leverbaar (als ook 230V). Klantspecifieke modificaties mogelijk, bijvoorbeeld geïntegreerde nokkenschakelaars. Toepassingen: aandrijving van pompjes, kleppen, gasverstelling, voerdosering, grillspit etc.
Shaded pole
Bij shaded pole motoren, vrij vertaald spleetpoolmotor. Door de opbouw een lage kostprijs en hoge betrouwbaarheid. De motor zal in combinatie met de vertraging geschikt zijn voor lage toerentallen. Nadeel van deze motor is een echter een zwak aanloopkoppel en een vastliggende draairichting (kan geleverd worden als CW of CCW, wordt tijdens productie bepaald). Dit type motoren alleen in aantallen van 100+ leverbaar. Toepassingen: continue werkende apparaten zoals pompen, kleine ventilatoren…etc.
Stappenmotoren
Bij stappenmotoren maakt de rotor / uitgaande as geen continue draaiende beweging maar stapjes (bijvoorbeeld van 1.8°). De grote van deze stappen wordt bepaald door de mechanische opbouw van de motor. De stappen kunnen door middel van de besturing worden onderverdeeld in kleinere stapjes, ook wel Microsteps of Microstepping genoemd. De belangrijkste karakteristieke eigenschap van een stappenmotor is het koppel dat hij kan leveren, al vanaf stilstand. Ideaal voor tandriemsystemen, Indexeertafels, spindelsystemen, verstelsystemen en positioneersystemen (algemeen). Standaard zijn er motoren leverbaar met hoge resolutie encoders geïntegreerd, waarmee u in combinatie met de besturing echte (Closed Loop) Servo eigenschappen kunt realiseren. Tot ons leveringspakket behoren zowel de Low End tot High End oplossingen.
Servo motoren
Voor industriële toepassingen worden servomotoren toegepast daar waar een aandrijving nauwkeurig of hoog dynamisch moet zijn. Servo is afgeleid van het Latijnse Sclavus “Slav”, wat eigenlijk “Volgen” betekent.
Een besturing geeft een commando, de motorversterker en motor (actuator) volgen dit op. De uitvoering wordt veelal gecontroleerd via een terugkoppeling. Dit kan zijn via een puls gever (Encoder of Hall-sensor), potentiometer, resolver of tacho achter op de motor. In aandrijftechniek wordt elk systeem met een terugkoppeling een Servo-systeem genoemd. Dit kan met een borstel-, borstelloze motor of een stappenmotor als actuator zijn uitgevoerd. Hieronder een beknopt overzicht van de verschillende terugkoppel systemen.