DC Motor? AC motor? Stappen motor?

- Wat is het verschil tussen een AC en DC motor?

Zowel een ac motor als een dc motor hebben de taak, het omzetten van elektrische energie naar mechanische energie. Toch zijn beide anders aangedreven. Het grootste verschil tussen de twee is de stroombron. AC-motoren worden aangedreven door wisselstroom (of A.C alternating current) terwijl DC-motoren worden aangedreven door gelijkstroom (of D.C direct current) zoals bijv. batterijen of dc voedingen. Meer informatie over ac en dc motoren vind u hier.

- Heb ik een AC of DC motor nodig?

Om zeker te zijn over wat voor motor u nodig heeft voor uw toepassing neemt u contact op met Zilvertron. Met meer dan 30 jaar ervaring in de aandrijftechniek komen we samen tot de beste oplossing voor uw toepassing. Het contact opnemen kan via +31 (0)182 305 045 of u stuurt een WhatsApp naar +31683834747. 

- Wanneer past men een encoder op een stappenmotor toe?

Deze vraag krijgen we regelmatig. In principe hoeft men geen encoder toe te passen bij een stappenmotor systeem, mits deze ruim gedimensioneerd is. Minimaal factor 2 van het maximaal vereiste koppel in de toepassing. Als men absoluut zeker wil zijn dat er geen stapverlies optreedt, nauwkeurige positie of mooiere rondloop snelheid gewenst is, kiest men voor encoder feedback. De regeltechniek met encoder feedback verschilt per fabricaat en is daarom niet samen te vatten in een korte uitleg. Dit staat veelal beschreven in de handleiding van de fabrikant.

- Zijn er stappenmotor drivers / controllers met een analoge ingang?

Ja, Zilvertron heeft van ARCUS en miControl stappenmotor drivers / controllers met analoge ingangen. In beide gevallen zal men zelf (of met hulp van en/of door Zilvertron) een programma moeten schrijven die de analoge waarde koppelt aan bijv. een positie of snelheid. Ook kunnen er combinatie gemaakt worden zoals een ARCUS controller i.c.m. met een FASTECH Ezi-STEP BT of Ezi-SERVO BT stappenmotor. Informeer naar de mogelijkheden.

- Wat zijn de technische verschillen tussen een servo motor en een stappenmotor systeem?

  • Een stappenmotor heeft een maximaal koppel bij stilstand (toerental 0 omw./min) Een Servo motor heeft een koppel wat afhankelijk is van de regelfout. Bijvoorbeeld: Positie fout = 0 à geen aansturing. De stappenmotor is uitermate schikt bij tandriem en indexeer tafel toepassingen.
  • Een Servo motor is meer geschikt voor hoge toerental applicaties. Het koppel van een stappenmotor neemt immers sterk af bij hoge toeren.
  • Voor het inregelen van een Servo systeem is specifieke kennis vereist, denk bijvoorbeeld aan instellen van PID. Bij stappenmotoren zijn er geen PID instellingen nodig.
  • Herhaal nauwkeurigheid van een stappenmotor systeem is zeer hoog.
  • Stappenmotoren zijn veel sterker bij lagere toerentallen, bij gelijke afmetingen. Hierdoor is vaak geen reductie nodig bij toepassingen zoals tandriem en indexeer tafels.

- Is het mogelijk om twee stappenmotoren synchroon te laten lopen?

Omdat stappenmotoren altijd op basis van stappen (positie) aangestuurd worden, zijn ze uitermate geschikt voor synchrone loop. Immers is de snelheid een afgeleiden van de positie. Er zijn diverse manier om dit te verwezenlijken. 

  • De meest eenvoudige manier is twee stappenmotoren in serie of parallel op een driver aan te sluiten. Let wel op de vereiste spanning en/of stroom!
  • Sluit twee motoren, met geïntegreerde of losse driver, aan op een motion controller.

- Wat zijn nou precies servosystemen en servomotoren?

Voor industriële toepassingen worden servomotoren toegepast daar waar een aandrijving nauwkeurig of hoog dynamisch moet zijn. Servo is afgeleid van het Latijnse Sclavus “Slav”, wat eigenlijk “Volgen” betekent. Een besturing geeft een commando, de motorversterker en motor (actuator) volgen dit op. De uitvoering wordt veelal gecontroleerd via een terugkoppeling. Dit kan zijn via een puls gever (Encoder of Hall-sensor), potentiometer, resolver of tacho achter op de motor.
Lees meer over servosystemen